up-arrow
State Library Haus Unter den Linden
date 17 Ιανουαρίου
project name

State Library Haus Unter den Linden

type

Αρχιτεκτονική Φωτογραφία

location Berlin, Germany
Architect : HG MERZ

"Ένας άνθρωπος με ένα βιβλίο πηγαίνει στο φως. Έτσι ξεκινά μια βιβλιοθήκη."

Αυτή η αρχή του Louis Kahn στο σχεδιασμό μιας βιβλιοθήκης ήταν η αρχή μας για αυτό το έργο. Ένα χαριτωμένο κτίριο της βιβλιοθήκης Wilhelmine κέρδισε τελικά την καρδιά του1, αφού χάθηκε σε μερική καταστροφή. Το προσχέδιο της νέας αίθουσας ανάγνωσης προσανατολίζεται στη βασική ιδέα του κτιρίου, το χαμένο για πολύ καιρό, το Direttissima που καθιέρωσε ο Ernst von Ihne: η mise-en-scene της σειράς των δωματίων που ξεκινά με το ανοιχτό Lindenhalle, το Brunnenhof, το μεγάλο κλιμακοστάσιο και μέσω του προθάλαμου μέχρι την κορύφωση του κτιριακού συγκροτήματος - το κεντρικό αναγνωστήριο. Το κυβικά ελαφρύ σώμα της νέας αίθουσας ανάγνωσης, που υψώνεται πάνω από το τεράστιο θεμέλιο, προσαρμόζει τις αναλογίες του προκατόχου του. Οι διαστάσεις του υποτιμώνται συνεχώς: ακόμα κι αν χωράει σχεδόν μέτρια στο πολύ μεγαλύτερο κτίριο Wilhelmine, θα μπορούσατε εύκολα να τοποθετήσετε τον Καθεδρικό Ναό του Βερολίνου. Στην ανάβαση στο ημιδιαφανές δωμάτιο βρίσκεται το αποκορύφωμα της αξονικής ανάπτυξης του κτιρίου. Η κατερχόμενη χωρική δομή και ο ρυθμός της έχουν αναζωογονηθεί και εξελιχθεί. Χωρίς να αρνείται τις ιστορικές ρίζες, η νέα κατασκευή χτίζει μια γέφυρα μέχρι σήμερα. το κτίριο και συνεπώς το ίδρυμα υπόκεινται σε έναν σύγχρονο και σύγχρονο στοχασμό. Επίσης σε εξωτερική προοπτική ο φωτεινός κύβος εμφανίζεται ως καθορισμένη έμφαση. Χωρίς να εγκαταλείπει την αρχιτεκτονική κυριαρχία, ταιριάζει στη δομή του κτιρίου.

Από τεχνικής άποψης το κτιριακό έργο πρέπει να χαρακτηρίζεται από τον εξαιρετικά απαιτητικό, ελαχιστοποιημένο έως τον πιο απαραίτητο σχεδιασμό υποστηρικτικής κατασκευής, ο οποίος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Werner Sobek Engineers (Στουτγάρδη), έναν σχεδιαστή για υποστηρικτικά πλαίσια. Τα στοιχεία από σκυρόδεμα είναι ενσωματωμένα με την υψηλότερη ακρίβεια, δεν υπάρχουν συγκρίσιμα κατασκευαστικά πρότυπα - αυτή η κατασκευή θα μπορούσε επομένως να φέρει τον τίτλο πρωτότυπο. Μια λεπτομέρεια για διευκρίνιση: με το ύψος των 20 μέτρων, η μέγιστη ανοχή μετατόπισης ορίζεται στα 10 χιλιοστά, η οποία είναι εξαιρετικά μικρή, εξαιρετικά ακριβής.

Εξίσου περίπλοκος και πρωτοποριακός είναι ο σχεδιασμός της πρόσοψης: αποτελείται από τρία στρώματα θερμού φινιρισμένου γυαλιού και ημιδιαφανή υφή. Ολόκληρη η δομή του φωτιστικού χρησιμεύει τόσο για τον κλιματισμό όσο και για τον έλεγχο φωτός.

Το φως που πέφτει μέσα την ημέρα και εκπέμπεται στις γύρω εσωτερικές αυλές τη νύχτα ρυθμίζεται από τα στρώματα αυτού του ημιδιαφανούς κελύφους. Και πάλι μεμονωμένες τεχνικές λύσεις και μια αρχιτεκτονική γλώσσα που διαιτητεύετε μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας. Κάνουν την αίθουσα ανάγνωσης έναν ελαφρύ, ανοιχτό χώρο αφιερωμένο στη συγκέντρωση.


arrow
State Library Haus Unter den Linden